2021-06-29 07:42:09• hírek • Agerpres

Megvitatta a szenátus a kétfordulós polgármester-választás bevezetéséről szóló AUR-tervezetet

Megvitatta szerdán a szenátus a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) törvénytervezetét a kétfordulós polgármester-választás bevezetéséről. Az indítványt az azt kezdeményező AUR mellett az USR-PLUS támogatta a plénumban.

A tervezetről elutasító véleményezést állítottak ki a szakbizottságok, jelentésük azonban a plénumban nem kapta meg az elfogadásához szükséges 69 voksot (ami a törvénymódosító javaslat elutasítását jelentette volna), azért a szavazást egy későbbi ülésen megismétlik.


A tervezet előírja, hogy amennyiben a polgármester-, illetve megyeitanácselnök-jelöltek közül senki nem kapja meg a szavazatok abszolút többségét a választások első fordulójában, a két legtöbb voksot szerzett jelölt ismét megmérkőzik a két héten belül megtartandó második fordulóban.


Evdochia Aelenei AUR-os szenátor felszólalásában rámutatott, az egyfordulós polgármester-választásnak "számos sebezhetősége van", ugyanakkor felrótta a jogi, illetve a közigazgatási szakbizottságnak, hogy negatívan véleményezték a tervezetet. Szerinte ez azért történhetett meg, mert a testületek nemzeti liberális párti tagjai tartózkodtak szavazáskor. A szenátor képmutatással vádolta meg a nagyobbik kormánypártot, hangsúlyozva, hogy bár a választási kampányban választási reformot és a kétfordulós választás bevezetését ígérte, mégsem támogatja az erről szóló AUR-tervezetet.


Cosmin Poteraş USR-s szenátor szintén a kétfordulós polgármester-választás bevezetése mellett érvelt, kiemelve, vannak polgármesterek, akik a szavazatok 20, 30 vagy 40 százalékának megszerzésével kerültek tisztségbe, ami szembemegy a demokratikus elvekkel. "Ugyanakkor hol van itt a legitimitás és a reprezentativitás?" - tette fel a kérdést.


Az RMDSZ-es Turos Lóránd felszólalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy "a szabályok állandó változtatása árt a demokráciának". Hozzátette, a nyugati demokráciákban nincsenek "receptek", nem lehet kijelenteni, hogy egy relatív többséggel megválasztott elöljárónak kisebb a legitimitása, mint annak, aki a voksok abszolút többségét szerezte meg. "Nem gondoltam volna, hogy ilyen védőbeszédet hallunk majd az USR-s kollégák részéről egy AUR-os tervezet kapcsán" - nyomatékosította.


A szenátusi szavazást követően a tervezet a képviselőház elé kerül, amely döntő házként tárgyalja majd.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: